Video: Kinodate (med meg selv)

Hæ? Video på en onsdag? Vanligvis poster jeg én hver helg. Men denne uken kommer det to videoer! En liten en i dag, og en vanlig en til helga. Enjoy! Husk å abonner. Når jeg når 200 abonnenter kommer jeg til å feire med en liten giveaway ♥♥♥

Q&A - SPØR MEG

Hei, flotte mennesker! I dag er det fredag - er det ikke herlig?! I går kveld reiste jeg hjem på vinterferie, og det er skikkelig deilig å være hjemme og å vite at jeg skal være her en liten stund. I dag har endelig Thomas Dybdahl gitt ut nytt album, så jeg skal lytte det ihjel i hele dag! Når Andreas er ferdig på jobb skal vi spise god fredagsmiddag, se tv og film og jeg skal kose meg med cola og godis. God fredag, alle sammen!

Denne uken så tenkte jeg kanskje å lage en video hvor jeg svarer på spørsmål fra dere (om dere har noen, såklart) En aldri så liten Q&A. Så er det noe dere lurer på om meg eller f.eks.  tegnspråkstudiet jeg går så er det bare å stille spørsmål nede i kommentarfeltet!

Et bilde fra Bergen på en skikkelig grå Bergensdag. Sånn så det ikke akkurat ut i går når jeg reiste derfra, da var det nemlig sol og blå himmel! Kom hjem til snø....... Oh well. Snø kan også være fint, da. (Jeg bare liker den best i desember)

Video: Pengetips, konsertprat og brodering

Ukens video kom til slutt! I dag prater jeg om noe som hjelper meg med å spare litt penger/bruke pengene litt mer fornuftig, en konsert jeg var på i Grieghallen med Bergen Filharmoniske Orkester (som spilte musikk fra Star Wars!! Omg), minikonsert på platekompaniet med Janove Ottesen og om hva jeg driver med når jeg føler for å være litt kreativ i blant. Abonnerer du ikke allerede på YT-kanalen min, så blir jeg så himla glad om du har lyst å gjøre det!

Ha en superfin søndag videre!

Forrige uke

Forrige uke var sosial-uka deluxe. Jeg legger ikke skjul på at jeg er ganske introvert og glad i å være alene, og det er nettopp derfor dette er så stort. Forrige uke var jeg nemlig så himla sosial (for å være meg) Jeg kjente at jeg trengte å okkupere tankene litt og at det å være sosial og å holde meg opptatt var noe jeg trengte akkurat den uken. I tillegg hadde jeg nettopp hatt en uke hvor jeg var småsyk og hadde utrolig lite energi, så når energien var tilbake føltes det godt å legge en del planer.

Når jeg ser tilbake på forrige uke, sitter jeg igjen med så utrolig fine minner. Onsdag møtte jeg kollokvie-gruppen min på kafé for å øve på tegnspråk og senere på kvelden dro jeg og ei fra klassen min på konsert med bandet til kompisen min. (New Age Disco Boys, sjekk de ut på Spotify!) Lokalet var trangt og stappfullt, men med en cider i hånda og god musikk var det verdt det. Torsdag møtte jeg to skjønne jenter jeg gikk i klasse med tre år på vgs. Vi spiste godis og fikk snakket om alt som hadde skjedd siden vgs. Fredag inviterte jeg søskenbarnet mitt på middag, før jeg og ei fra klassen min stakk på Ary-konsert. (Som forresten var så innmari flink! Åh! Dere burde alle sammen se henne live. Makan til dame!) Lørdag møtte jeg en hel gjeng jeg bodde på internat sammen med på vgs. Vi spiste taco og det var så innmari fint og rart og herlig å se dem igjen. Samme kvelden, noen timer senere og tacolefser spist var det på tide å ta bussen bort til Caroline (carolinesverden.com) Hun arrangerte nemlig tapaskveld og inviterte en hel gjeng. De var alle superfine og jeg storkoste meg (og spiste en haug med tapas. Taco OG tapas på samme dag? Altså, kan det bli bedre?)

Jeg trodde jeg kom til å føle meg mye mer sliten etter en så sosial uke, men det gikk overrasskende bra. Kanskje fordi det var akkurat dette jeg trengte der og da.

Jeg føler meg så takknemlig og glad, og jeg kjenner at ting blir lettere når man omgir seg med folk man har det gøy med, i stedet for å isolere seg så mye som jeg har en tendens til å gjøre. Jeg prøver å pushe meg selv litt for tiden, så jeg ikke skal isolere meg selv helt. Samtidig prøver jeg å finne en balanse, for det er heller ikke noe galt i å være glad i å være alene. Introvert 4 lyfe <3

Kjærleikens dag

Kjærleik. Favorittordet mitt som jeg synes er så fint at jeg vil ha det tatovert et sted på kroppen en gang. Jeg kødder ikke. Ordet kjærleik er så fint og kjærlighet er noe av det fineste med å leve, etter min mening. Vennskap, familie, kjæresten min. Smil fra fremmede, nye bekjentskap, åpenhet, omtenksomhet, en koselig klasse, god musikk. Alt dette er kjærlighet for meg. Og alt det der gjør meg så glad.

I dag er det jo valentinsdagen. Jeg ser overalt at det er mange som ikke liker dager som denne, men jeg skjønner ikke helt hvorfor. For det betyr jo ikke at man kjøpe roser og sjokolade. Det betyr ikke at man lage en heftig middag for to. Det betyr bare at man vil feire kjærligheten litt, og det må da være noe av det fineste å feire? Det finnes jo også så himla mange forskjellige måter å feire en sånn dag på. Og om man ikke vil feire det, så trenger man ikke det heller.

De siste årene har jeg fått noen ekstra søte ord, kanskje noen roser og sjokolade eller vi har gjort noe koselig sammen på denne dagen. I år sitter vi på hvert vårt sted. Selvfølgelig hadde jeg helst ønsket at vi var sammen og kunne feire kjærligheten litt. Samtidig synes jeg at vi er så flinke til å vise kjærlighet for hverandre alle andre dager, så det går helt fint.

Jeg har likevel sendt en litt ekstra lang og søt melding, bare fordi. Og jeg blir også så himla glad når jeg scroller nedover facebookfeeden og ser alle som poster søte bilder av dem de er glad i, rosene de har fått, folk som skriver gode ord til hverandre, feirer kjærligheten alene, sammen eller med familie/venner.

Jeg kan ingenting om opprinnelsen til valentines day, men jeg har jo fått inntrykk av at det er noe man egentlig skal feire med sin valentine/sin kjære. Men jeg har snudd litt på det, og tenker heller at dette er kjærlighetens dag. Jeg tenker ikke at det trenger å handle om bare kjærlighet i et forhold. Dette er dagen hvor man kan gjøre noe lite ekstra for en person man er glad man har i livet sitt. Om det så er et crush, kjæresten, pappa, bestemor, en venn eller deg selv. For er det ikke like viktig å sette ekstra pris på seg selv i blant? (Jo! Så kjøp deg selv noe fint/godt og se noen episoder av favorittserien din. You deserve it!)

<3 PEACE AND LOVE <3

En skikkelig ålreit mandag

Denne mandagen har jeg sett frem til så utrolig lenge. Hvorfor? FORDI SESONGPREMIERE PÅ GIRLS. Jeg har egentlig ikke så mye i mot mandager som andre har. For meg er tirsdag en tyngre dag. Du kan si at min mandag er på tirsdag. Mandager er likevel den nest-kjedeligste dagen i uken, så i dag bestemte jeg meg for å legge litt ekstra stas på denne ellers ganske vanlige mandagen.

Jeg var på skolen frem til tolv. En helt normal og ganske grei skoledag. Jeg snakket tegnspråk med Sara på bybanen og vi lo av alle de fascinerte blikkene vi fikk. Jeg dro hjem, spiste litt mango og leste litt bok før det var tid for å stikke bort på treningssenteret. For første gang i mitt liv føles det godt og gøy å trene, og det er så fint! Etter en liten time var jeg ferdig, og på vei hjem ringte jeg bestemor. Det gikk nemlig opp for meg hvor alt for sjeldent jeg ringer bestemor og bestefar, og at jeg så absolutt burde gjøre det oftere. Hun snakket om hva hun hadde gjort i dag, og jeg oppdaterte hun om hvordan det gikk på skolen og når jeg reiser hjem på besøk. Jeg handlet inn til tikka masala-wraps, ettersom jeg trengte en skikkelig deilig mandagsmiddag. Jeg snakket med A i tlf, lagde middag, hørte på Janove sitt nye album og så fredagens episode av Senkveld mens jeg spiste.

Plutselig så himmelen sånn ut og jeg måtte sette av noen minutter til å bare nyte det vakre synet. Ah, nydelig!

Til slutt fyrte jeg opp i peisen, tok en deilig dusj og satt meg godt til rette i sofaen, klar for dagens høydepunkt; Girls. Sesong 6. Episode 1. (Ja, jeg blir litt vel engasjert når det endelig kommer nye episoder av favorittserien min) Jeg spiste mango, melon, sjokoladecroissant og drakk et deilig glass med sjokomelk. Episoden svarte definitivt til forventningene og jeg greier såvidt å vente til neste episode. Samtidig elsker jeg å ha noe å se frem til hver uke.

Jeg tror det er viktig å gjøre noe litt utenom det vanlige på dager som ellers kan være litt kjedelige eller kjipe. Kjøp deg noe godt å spise, se en god serie, gå deg en fin tur, inviter noen på besøk, start på en ny podcast eller ta en spontan kafé/museum/konsert-tur for eksempel! Jeg skal definitivt begynne å gjøre litt ekstra stas på de litt kjipere dagene, bare for å gjøre de mindre kjipe.

MANDAGSTIPS: NRK TV

Vanligvis føler jeg meg opplagt og klar for en ny uke på mandagsmorgenen. Sånn er det ikke i dag, og jeg kjenner at det ikke gjorde noe at dagens forelesning ble avlyst og at det i dag blir ferdigpizza til middag. I tillegg startet jeg dagen med sår hals ettersom jeg sov med varmovnen på full guffe (not cool) og når jeg skulle levere noen papirer på skolen ble jeg stuck i heisa i ti minutter. Det hele var i grunn et skikkelig film-moment. Nesten ikke dekning på mobiltelefonen, kjente hendene begynte og skjelve og jeg måtte trykke på den alarm-knappen som jeg aldri har måttet trykke på før. Kan meddele at det hele gikk ganske kjapt og fint, da, og at jeg heldigvis greide å la være å få helt panikk (noe jeg alltid har sett for meg at jeg skulle få om dette skulle skje)

Ettersom jeg har på følelsen at mandager gjerne er litt tung for de fleste, passer det vel ganske fint med litt serietips? Jeg håper dere får en god start på uken, men at dere også er snill med dere selv og starter litt forsiktig. Jeg skal hvertfall ta det easy i dag, drikke opp colarestene fra helgen, pakke meg inn i dyna og få starta på "Innafor" (som alle sier skal være så bra!) og "Stemmene i hodet" på NRK nett-tv. Her har dere hvertfall litt tips til ting på NRK nett-tv jeg allerede har sett, og som jeg vil anbefale:

1. Unge Lovende. Altså. Da jeg så sesong 1 i fjor, skjønte jeg aldri hvorfor de ikke ble mer populære. Nå når sesong 2 har kommet derimot, virker det som om øynene til folk ble åpnet. Jeg digger den! Gode skuespillere og et godt bilde på hvor frustrerende, vanskelig og fint det er å være ung voksen nå i dag. 2. Reggie Yates. På NRK nett-tv ligger det fire sesonger ute. Reggie reiser rundt omkring i verden og tar opp viktige temaer og gir oss en innblikk i andres liv. Første sesong er han i Sør-Afrika, andre sesong er han i Russland, tredje sesong i USA og fjerde sesong litt overalt. Han tar opp viktige temaer som raseopprør, spise/treningsforstyrrelser, homofiles kamp og hvordan de blir undertrykt og behandlet og lignende temaer. Utrolig spennende og sterk dokumentarserie, og man må bare bli glad i Reggie! 3. Flukt. Leo gjør en veldig god jobb i den nye dokumentarserien "flukt". Viktig tema og en god serie alle burde se. 4. Gåten i Isdalen. Om du er glad i krim og uløste gåter fra virkeligheten, kan Gåten i Isdalen være spennende. Ganske korte episoder, og kanskje ikke den beste kvaliteten, men jeg finner denne saken likevel spennende. 5. Svart Humor. Altså. Jeg ler meg ihjel. Dette programmet er bare så herlig og morsomt. 6. Presten. Hittil synes jeg denne serien er ganske morsom. Liker så godt gutta i Radioresepsjonen! 7. Nobel burde du selvfølgelig så absolutt se. Sykt bra laget, bra kvalitet, gode skuespillere og spennende story. 8. Valkyrien. Henger litt etter og har bare sett noen få episoder, men digger det hittil. Anbefales!

Og alt dette finner dere gratis på nrk nett-tv. Cool, right?

VLOGG: EN ROLIG SØNDAG

Her er ukens video! Denne gangen ble det en ganske lang videoblogg. Håper dere liker den!

Yay, jeg greide å poste fire videoer i januar! Jeg tenker at vi fortsetter med én video i uken, ettersom det funket ganske bra. Takk til dere som ser på, det er så gøy når folk vil følge med. Bli også superglad om du vil abonnere på kontoen min på YouTube, for jeg har et lite mål om å nå 200 abonnenter snart, hihi.

Sunn fornuft-plakaten

Om du leser litt blogger, har du kanskje hørt om Sunn Fornuft-plakaten? Flere av damene i det kjære SnapKollektivet jeg var med i, har skrevet en del om nettopp dette, og flere av dem vant til og med priser på prisutdelingen de hadde i fjor. Så stolt over dem!

På Sunn Fornuft sine sider, står dette: "Disse retningslinjene er utarbeidet av Kvinneguiden.no, United Influencers og psykiater Finn Skårderud i Villa Sult i samarbeid med Bonnier Media og Aller Media. Målet å bevisstgjøre digitale opinionsledere på deres rolle og påvirkningskraft når det kommer til kroppsbilde og idealer." Det handler altså om å bli mer bevisst, som blogger og sosiale medier-geek, på hva man poster på det store internettet.

Over hundre bloggere i landet støtter Sunn Fornuft, og jeg ville selvfølgelig også ta del. Hvorfor?

Fordi det skremmer meg hvor mye piss som skriver på internett hver dag. Fordi jeg er lei av overfladiske blogger som ikke viser sannheten. Noe jeg alltid prøver å ha i bakhodet når jeg blogger eller videoblogger, er at jeg ikke skal late som at alt er fint og flott hele tiden. For livet inneholder oppturer - og også nedturer. Jeg vil alltid legge fokus på at det er helt okei å vise at enkelte dager er tyngre enn andre, og at dette ikke er noe man ikke kan skrive om. Jeg prøver også å huske på at jeg ikke må sminke meg, rydde hele rommet og plassere kameraet i perfekt vinkel for å skru på kameraet og formidle noe. Ingenting er perfekt!

Jeg vil bruke sunn fornuft, fordi jeg ser hvor farlig det er når man ikke gjør det. Jeg er lei av redigerte bilder. Da snakker jeg om bilder hvor du ser at hånden bøyes pga. man har redigert på seg smalere midje eller større pupper. Jeg er lei av mat - og treningsblogger som liksom skal være så sunn, men som viser seg å være nettopp det motsatte. Dette fordi man ikke tar hensyn til at alle mennesker e r  f o r s k j e l l i g e. Vi har alle forskjellig kroppsbygning, høyde, erfaring, utgangspunkt etc. Men likevel sitter det mennesker bak skjermen som ikke tar hensyn til dette - og likevel tror de har fasiten.

Jeg vil bruke sunn fornuft, fordi jeg ikke vil bidra til alt det skumle som skrives og postes på internett. Jeg blir redd, irritert og fortvilet når jeg hører trettenåringer snakke om godtestreik, å spise sunt, hvor flat magen må være, at øyenbryna må være "on point" for at de skal gå ut av døra og at en 5-er på matteprøven ikke er bra nok. Jeg blir så redd. Og så innmari trist. Jeg vil virkelig ikke ta del i dette presset!

Så jeg ber dere alle sammen, om dere er bloggere eller facebook-brukere, om å tenke dere godt om før dere poster, liker, deler og applauderer. Vis hensyn og bruk sunn fornuft! ♥


(http://sunnfornuft.unitedbloggers.no for å lese mer)

4 FAKTA OM TEGNSPRÅK

Det er på tide å opplyse folket litt! Som de fleste av dere som leser bloggen min sikkert vet, så studerer jeg altså tegnspråk og tolking. Etter at jeg startet på studiet har jeg innsett at folk vet fryktelig lite om tegnspråk og også døve og hørselshemmede mennesker. Derfor har jeg så lyst til å bruke den lille stemmen jeg har til å bryte ned litt fordommer/myter angående dette, og opplyse litt. Are you ready?!

1. Jeg studerer ikke til å bli døvetolk, som så mange kaller det. Jeg studerer nemlig til å bli tegnspråktolk. For er man bare en "døvetolk" i denne sammenhengen? Nei. Man er en tolk mellom den hørende og tegnspråkbrukeren. Derfor kaller vi det gjerne tegnspråktolk, for å understreke at det ikke bare er døve som har bruk for tolken. 

2. En ting jeg har fått høre utallige ganger siden jeg startet på dette studiet er "er ikke tegnspråk internasjonalt?" Svaret er: Nei. Eller, altså. Det finnes internasjonale tegn. Disse brukes f.eks. i tegnspråktolkede sanger fra Eurovision. Men internasjonale tegn er ikke et språk. De er heller en samling tegn som brukes som "arbeidsspråk" og felles grunnlag når to døve uten felles språk møtes. Det er veldig visuelt. Og det finnes ikke kun étt tegnspråk som brukes i hele verden, sånn som mange tror.

For hvordan oppstår egentlig et språk? Tenk litt over det; er det egentlig realistisk at det kun hadde finnes étt tegnspråk i hele verden? Døve og hørselshemmede har eksistert i alle år, og tegnspråk har derfor oppstått etterhvert der det har vært behov for det. Det finnes altså kjempemange forskjellige tegnspråk rundt omkring i hele verden. Det betyr at norsk tegnspråk er forskjellig fra svensk tegnspråk, ganske likt som norsk og svensk talespråk. Og de har gjerne sånn som talespråk mye likheter. Men det er likevel ikke det samme språket.

Ettersom tegnspråk er et visuelt språk, kan det være lettere for tegnspråkbrukere å kommunisere med andre tegnspråkbrukere i verden, ettersom det finnes en del tegn som er lett å tyde, uansett hvilket språk det er på.

3. Det finnes til og med "dialekter" på tegnspråk! Ikke like mange som på talespråk her i landet, men de har gjerne et opphav fra der døveskolene lå. F.eks. prater folk litt forskjellig tegnspråk i Trondheim, Bergen og Oslo. Denne uken var vi studentene fra Bergen en tur på Ål FHS (mer om det senere!) og da oppdaget jeg noen tegn jeg ikke hadde sett før. Som muligens fremtidig tolk prøver jeg å lære meg de forskjellige variantene, sånn at jeg kjenner til dem alle. Jeg vet også at mange blander de forskjellige dialektene, spesielt oss studentene. Vi bruker ofte tegnordbok.no, og såvidt jeg har forstått så er det tegn som brukes i trøndelag. Samtidig lærer vi mange tegn av lærere, og de har kanskje andre tegn for ting enn vi har lært der. En liten mix blir det altså, og dette er ganske naturlig (og så vidt jeg har forstått det; helt greit) på tegnspråk.

4. Jeg hører også folk snakke om "døvstumme" hele tiden. Altså. La meg bare kopiere inn dette fra Store Norske Leksikon:

"Døvstum, utdatert, tidligere brukt betegnelse på døve som ikke fikk utviklet talespråket. Ordet ble fjernet fra det norske lovverket allerede i 1915, og er å regne for misvisende. Ofte brukes betegnelsen talespråksløse døve isteden, som bedre reflekterer at stemmebånd og taleorgan er fullt fungerende hos døve, til forskjell fra mange med tilstanden stumhet."

Denne videoen er så søt at jeg måtte bare slenge den med! Dette er altså BSL - British Sign Language.

Dette var det jeg hadde for denne gang! Lærte dere noe nytt?

Video / Unboxing: Pakke fra The Cry Baby Club

Jeg prøver hardt å få til målet mitt om å poste én youtube-video i uken, så her kommer video nr to i januar! Jeg bestilte meg to ting fra en nettbutikk som heter The Cry Baby Club (ikke sponset) og bestemte meg for å filme litt mens jeg åpnet pakken!

<3

Nå skal jeg spille sims (halo, småbarn er tilbake!!) og spise masse sjokolade. God helg!

Julaften gjennom polaroid-bilder

Min julaften besto av mamma, bestemor, bestefar, hunder, deilig julemiddag (pinnekjøtt og julebrus <3<3<3), hjemmelaget riskrem (flink mama!), masse sjokolade, litt stress (altså, det er et lite styr å komme seg i kirka og på middag og hit og dit? jeg greier hvertfall aldri senke skuldrene helt før jeg har satt med ned ved middagsbordet, for da er stresset ferdig), fin julegudstjeneste, kjole, tynn strømpebukse, kulde, sølvguttene på tv, julefilmer/program i bakgrunnen hele kvelden og til slutt åpning av julegaver.

Om kvelden var jeg med A igjen og vi snakket om hva vi hadde spist og hva vi hadde fått i gaver før vi spiste enda mer godis og så på et eller annet på tv'en.

Jeg og mamma har for det meste feiret julaften sammen med bestemor og bestefar, ettersom vi bodde i samme hus som dem i mange år. Nå har mamma sitt eget hus, men vi synes likevel det er fint å være sammen. Jeg er så heldig som har en så fin familie å tilbringe denne fine kvelden med! Samtidig gleder jeg meg til jul sammen med A i fremtiden!

Jeg hadde hvertfall en veldig fin julaften, og jeg er glad jeg tok med meg polaroid-kameraet mitt og fikk tatt noen koselige bilder den kvelden.

Så takknemlig!